asssociació aurora
977 520 205
L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora organitzen la Segona Plantada Popular a l’entorn de la Granja dels Frares
03/10/2022

La iniciativa s’emmarca en el projecte Actuacions de millora del bosc de ribera del tram baix del riu Glorieta que institució i entitat impulsen conjuntament, amb el suport de l’ACA

L’activitat tindrà lloc dissabte 15 d’octubre i començarà amb una caminada

L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora fa temps que treballen plegades pel bé de l’entorn natural del municipi i, en concret, de l’àrea de la Granja dels Frares. De fet, és en el marc del projecte actuacions de millora del bosc de ribera del tram baix del riu Glorieta, que institució i entitat impulsen conjuntament, que el pròxim dissabte 15 d’octubre es durà a terme la segona plantada popular en aquest indret.

La iniciativa rep el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en el marc de la línia de subvencions per a actuacions de recuperació de riberes i de millora de l’estat ecològic en rius i zones humides amb acords de custòdia, així com la col·laboració dels Ajuntaments d’El Rourell i Vilallonga del Camp.

Està previst que l’esdeveniment comenci a les 9.30 hores, amb la caminada dels participants des del Centre de Serveis per a la Gent Gran del Morell fins a la Granja dels Frares. En arribar hi haurà temps per esmorzar i exposar les dues activitats que es duran a terme durant la jornada: d’una banda, la plantada, i de l’altra, una sortida de descoberta de l’entorn del riu.

Pel que fa a la plantada, en total es plantaran 345 plantes de dotze espècies diferents típiques d’un bosc de ribera mediterrani i de zones humides. En concret, seran espècies arbòries, arbusts, joncs i plantes aquàtiques d’espècies com àlbers, freixes de fulla petita, tamarius, gatells, saücs, arços blancs, joncs, lliris grocs i bogues.

Hi haurà dues zones de plantació: una en l’àmbit de la bassa temporània que s’ha creat en el marc del projecte, i l’altra, al marge dret d’un tram del riu Glorieta. A l’interior del tancat de la bassa s’hi plantaran espècies aquàtiques per acabar de crear un hàbitat propici i amb suficient refugi per als amfibis i la resta d’organismes aquàtics.

L’objectiu de tot plegat és involucrar els morellencs, així com els veïns de poblacions properes, en la recuperació del riu Glorieta i, alhora, fer-los partícips de tot el projecte. I és que amb aquestes plantacions es busca consolidar la vegetació de ribera en diferents àmbits del tram baix del riu Glorieta i augmentar la seva biodiversitat. Recuperant diferents trams del riu s’estarà afavorint la seva funció de connector biològic, augmentant la mobilitat de la fauna.

Referent a la sortida de descoberta, s’hi explicaran els treballs realitzats per l’Associació Aurora en el marc del projecte, es visitarà la bassa temporània i es descobrirà la fauna i la flora que podem trobar en aquest tram del Glorieta i en l’aiguabarreig amb el riu Francolí. Tot plegat amb el propòsit d’aproximar els veïns al riu i que coneguin millor el patrimoni natural de l’entorn, la realitat dels seus hàbitats i la importància que estigui ben conservat.

Els interessats cal que s’inscriguin a l’activitat

Aquelles persones que vulguin participar en la jornada han de formalitzar una inscripció a través de la pàgina web de l’Ajuntament del Morell, www.elmorell.cat, o bé trucant al telèfon de l’Associació Aurora, el 977520205 (de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores i de 15 a 17 hores). També hi haurà l’opció d’inscriure’s el mateix dia de l’activitat, a l’espai que s’habilitarà a la Granja dels Frares.

Més detalls del projecte

En el marc del projecte s’han desbrossat 3.232 m2 de canyar, s’ha extret rizoma en 360 m2 i s’ha actuat sobre una superfície de 1.161 m2 de nuclis d’ailant i falsa acàcia. També s’ha creat una bassa temporània per a organismes aquàtics a l’espai de la Granja dels Frares. Justament a l’espai de la bassa està previst que s’hi instal·lin dos plafons interpretatius: un d’explicatiu de la bassa i un del projecte en general i de la biodiversitat de tot l’entorn. Uns treballs que ha realitzat una brigada forestal de l’Associació Aurora, que integra socialment i laboralment persones amb problemes de salut mental.

L’activitat té també una vessant social

L’Associació Aurora és una entitat social sense ànim de lucre que té com a objectius la millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i dels seus familiars, així com la defensa dels seus drets. A la vegada, treballa també la protecció, la conservació i la millora del medi ambient. Entre les diferents activitats que desenvolupa destaquen l’execució de projectes de recuperació d’espais fluvials, així com la custòdia del territori i la conservació de la biodiversitat d’espais naturals.

 

example2
example2
example2
example2